0 items

Nick ontwikkelt gerecyclede kartonnen pallets: ‘Geen handen meer vol met splinters’

Nick Geels tilt met één hand de pallet op tot boven zijn hoofd. 3,7 kilo weegt de pallet van karton. In vergelijking met de (traditionele) houten pallet is deze circa twintig kilo lichter. De kartonnen pallet kan evenveel kilo’s tillen als z’n houten broer: tot 1000 kilo.

In het magazijn van Kees Smit Tuinmeubelen tilde Nick Geels (24) uit Oldenzaal zich breuk aan de zware houten pallets voor zijn bijbaan naast zijn studie aan het Saxion. Hierbij moest Nick werkhandschoenen aan anders had je je handen vol splinters. Hij moest voor het vak over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op Saxion een idee voor een duurzaam product uitwerken. Hiervoor kwam hij met het idee voor een pallet van karton.

‘Met mijn eerste ontwerp kwam ik bij een kartonleverancier in Maleisië terecht. Die maakte een pallet die veel te mooi en dus veel te duur bleek: €16,-. Tevens woog de pallet nog steeds vijftien kilo. Er werd al snel duidelijk dat dat de markt hier niet op zat te wachten. Nick ging op zoek naar een kartonleverancier in Nederland en kroop vervolgens opnieuw achter de tekentafel. Op dit moment kan Revopal verschillende categorieën pallets leveren: displaypallets, minipallets, europallets en blokpallets. Hierbij is het voor een klant ook mogelijk om een Revopallet op maat te bestellen.

Nieuwe Machine

Nick heeft zijn baan bij Kees Smit in Almelo ondertussen opgezegd om zich volledig op Revopal te storten. Op dit moment worden de Revopallets geproduceerd in het pand van de Soweco in Almelo, waar ook een duurzame samenwerking mee is vastgelegd. Soweco biedt mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van werk de kans om een toegevoegde economische en sociale waarde te leveren voor bedrijven. Voor het produceren van de pallets wordt gebruik gemaakt van een machine die ervoor zorgt dat Revopal grote aantallen pallets per dag kan opleveren. Hierdoor kan Revopal zich één van de grootste kartonnen pallet leveranciers van Europa noemen.

Nick Geels vindt het op dit moment belangrijk dat de Revopallet qua prijs concurrerend is. ‘Afhankelijk van de aantallen die besteld worden is de prijs van een europallet, formaat 80x120cm, als voorbeeld €6,50. In vergelijking met de (traditionele) houten pallet scheelt dit circa €5,50.

De Revopallet kan zeker een gewicht van 1000 kilo aan, volgens Nick. ‘In de praktijk worden pallts nauwelijks zwaarder belast dan 1000 kilo.

4 miljard pallets

Op dit moment heeft Revopal verschillende vaste klanten die de kartonnen pallets inzetten in hun bedrijf waarvan de oude werkgever van Nick, Kees Smit Tuinmeubelen, er één van is. ‘Ik denk dat de logistieke wereld hierop zit te wachten’, zegt Nick Geels vol optimisme. ‘De markt is groot genoeg, in Europa zijn vier miljard pallets in omloop. Veel transporteurs willen verduurzamen. Recyclebare kartonnen pallets passen in de circulaire economie. Die hoeven niet, zoals houten pallets, te worden verbrand als ze versleten zijn. En transporteurs besparen brandstof vanwege minder gewicht.’

Het laten produceren van de Revopallets bij een sociaal werkbedrijf is voor Nick Geels een extra pré. Hij hoopt dat de markt dat ook weet te waarderen.