0 items

Deze keer in Start-up Monitor: De eigenaar en oprichter van Revopal, Nick Geels. ‘De Revopallet kan 70% van de markt verbeteren voor transport en ergonomische handelingen’ volgens Geels.

Wat is je elevator pitch in één zin?

Revopal Biedt een maatschappelijk verantwoord en ergonomisch alternatief voor het duurzaam vervoeren van goederen op de Revopallets, bestaande uit 100% gerecycled karton.

Welk probleem lost de Revopallet op?

De Revopallet is geschikt voor een milieuvriendelijk en ergonomisch beter transport. Onze pallet zorgt voor minder Co2-uitstoot en brandstofverbruik. Daarnaast zorgt de Revopallet voor ergonomisch betere werkomstandigheden door het lage gewicht. Het resultaat van de Revopallet is een milieuvriendelijkere afvalstroom voor de eindgebruiker, waarmee die bijdraagt aan de circulaire economie.

Wat is de grootste uitdaging om dit idee succesvol te maken?

Revopal wil bedrijven aanspreken die een bijdrage willen leveren aan een duurzame en circulaire economie. Daarbij moeten we rekening houden met het adoptieproces van de pallets, de organisatie heeft tijd nodig voor deze integratie. Dit betekent voor ons dat we altijd schaalbaar moeten blijven, waarbij niet moet worden afgeweken van ons uitgangspunt om een toonaangevende leverancier van recyclebare kartonnen pallets te zijn en blijven.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik heb altijd in grote magazijnen gewerkt voor vakantiebanen tijdens mijn studie. Daar heb ik gewerkt met houten europallets en wegwerppallets. Deze zitten vaak vol met spijkers en splinters en wegen 23 kilo per stuk, dat was gewoon heel zwaar. Tijdens een vak over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, welke ik volgde voor mijn studie Commerciële Economie, werden allerlei duurzame producten. In het boek stond ook een product dat leek op een pallet. Hierdoor moest ik terugdenken aan de tijd dat ik in warehouses met europallets werkte. Het idee ontstond op deze manier langzamerhand. Ik dacht misschien kan je die pallet wel maken van gerecycled karton. Zo is het allemaal begonnen, vanuit een studieopdracht voor een vak over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, in combinatie met mijn eigen ervaring van het werken met zware pallets.

Hoe ziet het product eruit?

Het is een gerecyclede kartonnen plaat met voeten eronder in verschillende maten: displayformaat, miniformaat, euroformaat en blokformaat. Naast de standaardafmetingen kunnen bij Revopal ook Revopallets op maat worden aangevraagd, deze worden dan naar de wens van de klant geproduceerd.

Bestaat dit niet al?

Er zijn enkele modellen kartonnen pallets in de markt gekomen, maar die gebruiken andere grondstoffen dan wij doen. Eerlijk gezegd, deze zijn niet te vergelijken met de Revopallet.

Wat zijn je toekomstplannen? Waar sta je over twee jaar?

Het is voor organisaties steeds belangrijker om actief bezig te zijn met duurzame vraagstukken, daar sluiten de Revopallet en Revopal naadloos op aan. Wij verwachten over twee jaar een groot deel van de markt te hebben geïnspireerd om over te stappen naar 100% gerecyclede kartonnen pallets. 

Wie zie je als concurrent?

De concurrenten zijn voor ons eigenlijk iedere palletproducent, maar wij gaan uit van onze eigen kracht en ons eigen product.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Ik zou niet weten waar ik moet beginnen, ik ben op dit moment nog jong, 25 jaar, maar ik leer eigenlijk iedere dag. Het contact met organisaties en de vraagstukken die zij mij opleggen, als hoe ga jij je productie op orde brengen en het logistiek allemaal regelen?, er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het produceren van een pallet. Een ander voorbeeld is: Hoe reageren de pallets op een automatisch ingerichte machine bij de klant? Welke pallets zijn daar geschikt voor? Een van de belangrijke leerfasen voor een startende organisatie is het schaalbaar blijven en het mee kunnen groeien met de behoeftes uit de markt.

Welke barrière heb je moeten slechten?

Ik denk dat de belangrijkste nu wel gaande is, namelijk de coronacrisis. Wij weten niet hoe de markt eruit gaat zien en hoe we bijvoorbeeld naar de klanten toe moeten. Ik denk wel dat na deze crisis nog meer de focus op duurzaamheid komt te liggen, doordat de aarde nu immers niet de goede kant op gaat. Wij maken de Revopallet uit afval, het oud papier wat wij als mensen aan de straat zetten, dus dat past natuurlijk perfect in dat verhaal. Echter het is niet alleen het recycleproces, ook het lagere gewicht van de pallet is een belangrijk onderdeel. Het zorgt namelijk voor een verlaging van de CO2 uitstoot en een verbeterde ergonomische omgeving voor medewerkers in de logistiek.